Winnaars Meesterstukken 2017

06 jul 2017

Eindejaarsstudenten van de opleiding Goud- en zilversmeden maken een Meesterstuk als eindexamen. Hierin laten ze zien dat ze klaar zijn om als beginnend beroepsbeoefenaar het vak in te gaan.

Tijdens de diploma uitreiking op 6 juli werden de winnaars bekend gemaakt van de vakjury. Deze vakjury bestond dit jaar uit zilversmid Jan van Nouyhuis en docenten Vormgeving Henriette Braakmann en Mark Buitenhuis.

De 1e prijs ging naar Merel Kalkman. De uit Rotterdam afkomstige Merel werd verkozen uit 6 genomineerde kandidaten.

Hieronder het citaat juryrapport

Een halssieraad, gemaakt van gebeitst zilver, 18 karaats goud en mica. De fragiel ogende transparante ovale vormen zijn als zilveren penningen op speelse wijze gerangschikt. Het zacht doorschijnende mica houden, alsof ... aangeraakt door de dageraad, het speelse licht in toom. Met een lijnvoering van donkere staafjes zorgt dit voor een helder contrast. De verbindingsstukken zijn als takjes, gemaakt van gebeitst zilver, met ragfijne cannelures. Accenten van goud als schilderachtig effect [passend bij het handschrift van de maker] doet een poëtisch verhaal vermoeden, waarbij vormgeving en techniek op een sensationele wijze samenkomen en verwijzen naar een zuivere waarneming.

De Meesterstukken zijn tot en met de herfstvakantie te zien in het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven. De bezoekers van het museum kunnen nog de hele zomer stemmen op hun favoriete Meesterstuk. Medio oktober zal dan de publieksprijs bekend worden gemaakt.

De Meesterstukken zullen na 29 oktober nog op diverse locaties in het land te bezichtigen zijn.

1e prijs meesterstuk 2017 

www.vakschoolschoonhoven.nl

Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van social media knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.